Kent – presskonferens

Med anledning av att Sveriges största rockband Kent släpper sitt tionde studioalbum ”Jag är inte rädd för mörkret” imorgon (onsdagen den 25:e april) bjöd bandet in till gemensam presskonferens för såväl traditionella medier, mindre bloggar och diverse intresserade fans. Tilltaget har blivit starkt kritiserat av vissa, och till och med menat att det gör bandet till Sveriges mest mediefientliga bara för att de inte vill ta en intervju i taget och ge vanliga journalister chansen att besvara deras frågor i lugn och ro. Skillnaden är att nu får de ändå chansen att ställa sina frågor och samtidigt ge andra chansen att ställa sina egna, även om man inte har 20 års erfarenhet av att jobba med media. Ett brinnande intresse kan också väcka intressanta frågor om bandet och deras musik, även om skribenten i fråga inte skriver för en stor tidning.

Innan bandet bänkade sig på scenen i Stora salongen på Berns i centrala Stockholm blev de omkring 180 närvarande personerna informerade om att den bok som kom till under skivinspelningen av den närvarande konstnären Jesper Waldersten – Kent*Waldersten Lägg er inte i – fanns att bläddra i plus att det vin bandet lanserar nu i maj fanns att TITTA PÅ (inte provsmaka).  Därefter drog en liten ”film” igång med stillbilder och text med mer ingående PR-text om boken och vinet. Fast det fanns mer, utöver den uppenbara upplysningen om att skivan släpps imorgon, och det var angående den klubbturné bandet kommer göra nu under våren 2012:

Kent vårturné 2012


24 maj – Köpenhamn (Danmark) – Vega
25 maj – Oslo (Norge) – Rockefeller
26 maj – Stockholm – Cirkus
30 maj – Göteborg – Trädgårn
31 maj – Eskilstuna – Lokomotivet
2 jun – Malmö – KB

Att de valde mindre spelställen beror helt enkelt på att de saknar den underbara känslan av att kunna se sin publik i ansiktet, precis som de kunde under presskonferensen, vilket de anser går förlorat under större spelningar och festivalgig. Och när jag själv frågar om det nya albumet är inspirerat av den energi som de tillgodogör sig under och efter en turné, som inför inspelningen av förra albumet ”En plats i solen”, svarar de lite undvikande att turnélivet absolut ger dem inspiration och energi som ingen kan stjäla eller kopiera från dem. Det är deras.

 

Även om stämningen var bitvis otrygg och lite överansträngd (som när någon frågade om vad bandet tycker om att vissa lyssnar på deras musik och skär sig i handlederna) svarade bandet oftast trevligt och med humor (Det är ju såklart inte bra om de skär sig för att de lyssnar på vår musik, men annars är det väl bara fint. Det är ju bara de som inte förstår deras situation som inte har några känslor). Som när jag frågade om varför de bytt skivbolag (från Sony till Universal) och Sami undrar om jag vill ha den fina eller ärliga versionen. När jag först svarar den fina versionen gör han sig till och svarar med att ”de förstår våra konstnärliga ambitioner mycket bättre”, men sen ber om den ärliga återgår han till normal samtalston och förklarar att de helt enkelt hade mer pengar att tillgå. I övrigt visade Sami mest prov på humoristiska utfall, som när han svarar på frågan om b-sidor: ”Förr kunde man vända på skivorna, men vad ska man göra nu? Vända på laptopen?” och menar på att begreppet egentligen tappat sin betydelse. Istället har de släppt bonusmaterial, i form av låten ”Ett år utan sommar”, fritt på internet. Men samtidigt har man precis släppt en vinylsingel, där b-sidan verkligen hade kunnat inplanterats men lät bli, vilket känns lite lagom ironiskt i sig.

Givet var att den franska studion Studios la Fabrique skulle komma på tal, och som förklaring till hur just den studion valdes nämner man bara viss internet-research där bilder, information (”det är viktigt att vi kan sova där och jobba så mycket som möjligt med plats för vår utrustning”) och viss chansning tillslut låg till grund för det slutgiltiga beslutet. Och så ville bandet givetvis åka till Frankrike också. Under sjutton hektiska dagar spelades albumets tio låtar in, och bandet säger själva att det var den mest effektiva inspelningssessionen de varit med om. Markus Mustonen, bandets trummis, säger att det tidigare tagit honom omkring 60 omtagningar innan en låt blivit bra men att det nu endast tar 5-6 stycken innan han blir nöjd. Det är alltså ett effektivare band som tagit fram det nya låtmaterialet som släpps officiellt imorgon.

Frågor gällande låttexterna uppskattas inte alltför mycket utav bandet, eftersom låtskrivaren Jocke Berg vill ha ”fem ingångar till varje låt” utan övertydliga svar. Ändå kunde jag inte låta bli att fråga om han ser det nya albumet som socialrealistiskt med tanke på de textrader som bland annat förekommer på förstasingeln ”999”: skyttegravar grävdes när någon annan byggde landet när vi sov // Nu är vi vakna men vi känner inte igen oss // De har rivit våra gator bränt ner lekplatserna och ”Isis & Bast”: Jag förrådde min klass i en vallokal //Jag rev pyramiderna i konungarnas dal // Där är socialismen begravd
men svarade något besvärad att han inte riktigt vill se materialet som politiskt på det sättet, men att han i form av förälder tänker en del på i vilken värld hans barn tvingas växa upp i och att det förekommer obehagliga strömningar i samhället som för med sig tråkiga värderingar och att det ”färgar av sig” på vissa låttexter. Han tycker det är självklart vart han själv står, med tanke på vad han skriver,  men vill inte svara för någon annan i bandet.

Den nära besläktade frågan om titeln ”Jag är inte rädd för mörkret” som tycks stå i stark kontrast till många utav låttexterna svarar man lite vagt om att den inte nödvändigtvis måste sammanfatta hela albumet utan istället bli en motsättning. Men ändå pratar de om ”Jag är inte rädd för mörkret” som ett mantra för att våga möta de olika mörker man stöter på i olika delar utav livet. Även låttitlar diskuterades, men det kom mest fram att Sami inte kunde komma ihåg någon utav dem eftersom de inte innehåller något catchy från refrängen. (med undantag för ”Om du var här” då…)

 

 

Med på presskonferensen fanns en representant från SVT PSL som frågade om den omröstningen sidan hade om bästa albumet med kent (DOJD vann, se klipp för att se bandets reaktioner på det. Där kan man även skymta mig ta det fotografi ni ser här ovan) men där bandet också förklarar att de inte lyssnar så mycket på sina egna album – eftersom de lever så nära materialet under inspelningarna – utan alltid håller sitt senaste album som sin favorit. Vilket är förståeligt!

Utöver svensk press och bloggare fanns också vissa utländska skribenter närvarande, och den absolut sista frågan för presskonferensen gick till en kvinna som representerar en rysk blogg som undrade om de inte kan tänka sig spela i Ryssland eftersom de har otroligt många fans där (som inte ens kräver att materialet framförs på engelska) och bandet avslutar med att svara att de inväntar en inbjudan dit så kommer de mer än gärna och spelar. Sedan blir det lite fotografering innan bandet försvinner ut ur lokalen:

 

 

*****

Man kan även läsa mer om presskonferensen på Kulturbloggen.com eller Popkollektivet som även har ett videoklipp och ett ljudklipp med hela presskonferensen upplagt på Soundcloud! Dessutom finns ett intressant svar på kritiken mot bandet publicerat på DN.se som man bör läsa om man vill fortsätta diskussionen om Kent som Sveriges mest mediefientliga band.

About these ads
Comments
2 Responses to “Kent – presskonferens”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] har även hållit i en presskonferens där de avslöjade att de kommer göra några mindre exklusiva framträdanden nu i […]

  2. […] för dem som ville (och senare blev en b-sida på tredjesingeln ”Tänd på”), sen en unik presskonferens som avslöjade efterföljande vårturné (där ett utav stoppen var Cirkus – även om […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

  • Anmäl dig här om du vill bli meddelad vid uppdateringar!

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 221 andra följare

%d bloggare gillar detta: